Ga naar mvonederland.nl

NEx: Circulaire economie

Behoud van grondstoffen

14,5%

Wat is de circulaire economie?

Grondstofvoorraden zijn niet onuitputtelijk. Daarom is een economie waarin spullen na korte tijd weggegooid worden niet vol te houden. De nieuwe economie is circulair: de waarde van materialen grondstoffen blijft behouden door hergebruik en recycling.

De circulaire economie komt niet erg vlot dichterbij, al lijkt de grondstoffentransitie iets te versnellen. De NEx-score op dit thema gaat naar 14,5 procent dit jaar. Vorig jaar was dat nog 13,4 procent, en drie jaar eerder, op de NEx 2020, was de score 13,1 procent.

Ondanks het sprongetje vooruit, houdt de toevloed van 'virgin’ grondstoffen nog altijd onze economie draaiende, en hergebruik en recycling gebeuren nog vooral op een laagwaardig niveau. Het SER-rapport van afgelopen jaar hierover pleit voor steviger targets, en deze kwakkelende score bevestigt die noodzaak.

Op de agenda tot 2025

Voor bedrijven

Na de pilots en proefprojecten van afgelopen jaren, staat het fors opschalen van circulaire economie op de agenda. De vingeroefeningen uit de afgelopen periode moeten nu wel duidelijk hebben gemaakt welke producten en welke ketens het meest geschikt zijn om volledig circulair te worden. Het bespreekpunt voor directies en besturen is dus: hoe richten we onze investeringen in ontwerp, productie, (retour)logistiek en marketing zó in dat we dit sneller voor elkaar hebben dan de concurrentie?

Voor politiek en beleidsmakers

Er is een systeemverandering nodig die circulair ondernemen eenvoudiger en aantrekkelijker maakt dan lineair ondernemen. Afgelopen jaren zette de overheid in op vrijwilligheid en het subsidiëren van innovaties en pilots. Bovendien lag de focus vaak op recycling. Het is nu tijd voor een omslag naar het ontwerpen van producten die duurzaam zijn ‘by design’. Dat betekent dat de levenscyclus zo lang mogelijk is en producten eenvoudig zijn te repareren. Door beleid te maken dat minimum producteisen stelt. En door circulaire producten voordeliger te maken dan die virgin producten. Subsidies zijn nog steeds nodig, maar met name om te investeren in opschaling van al bestaande en effectieve circulaire oplossingen.

Interview: Virginia Yanquilevich (Dopper) over hoe een fles slechts een middel is om de circulaire economie te bereiken

Met de aanschaf van een Dopper-fles bespaar je veertig plastic wegwerpflessen in de oceaan per jaar. En dat is nodig, want het duurt ongeveer 450 jaar voordat een wegwerpfles is afgebroken door de natuur. Toch is Dopper geen pure verkoper van waterflessen – liever afficheert het zich als sociale onderneming met een missie. Een missie die gaat over het stimuleren van hergebruik en zo bijdragen aan een circulaire economie. Aan het roer van dit circulaire schip? Daar staat sinds 2017 Virginia Yanquilevich. We spreken haar in Haarlem, waar Dopper elke dag werkt aan deze missie. “Uiteindelijk gaat circulair ondernemen vooral om lef tonen.”

Lees het hele interview

3 tips voor circulair ondernemen in jouw bedrijf

1. Koop minder in

Probeer spullen te delen met andere organisaties. Denk aan deelauto’s, gezamenlijke vergaderruimtes, kantoorapparatuur, zware machines. Huren of leasen kan vaak ook – de leverancier heeft er dan belang bij dat spullen goed van kwaliteit zijn en regelmatig onderhouden worden.

2. Ontwerp producten die te onderhouden en te demonteren zijn

Circulair ondernemen is meer dan recyclen

3. Stel concrete doelstellingen op

Dit met name voor het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, op de manier waarop dat ook gebeurt voor energiegebruik. Dus: in 2050 gebruiken we geen ‘virgin’ grondstoffen meer. En al in 2030 willen we de helft van onze producten maken van hergebruikt materiaal. Let erop dat de doelstellingen minstens zo ambitieus zijn als die in het Grondstoffenakkoord.

Aan de slag met circulair ondernemen

Versnellingshuis. Nederland Circulair!

Circulair ondernemen is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je niet goed weet waar te beginnen of hoe je volgende stap eruit moet zien. Precies daarom is er Het Versnellingshuis. Bij ons vind je experts en kennis om je verder te helpen. Hier versterk je je netwerk en doe je inspiratie op om zelf aan de slag te gaan. Heb je een vraag over loop je ergens tegenaan? Wij bieden kosteloos hulp, zodat jij een stap verder bent met circulair ondernemen.

Ikwilcirculairinkopen.nl

Circulaire inkoop is een belangrijk instrument om tot een circulaire economie te komen. Of je nu nog niet weet wat circulair inkopen is of er al wat verder mee bent - het is en blijft een uitdaging. Ikwilcirculairinkopen.nl helpt je op basis van jouw rol de volgende stappen te zetten. Een voordeel voor je organisatie én onze aarde.

De week van de circulaire economie

Elk jaar in februari is het de Week van de Circulaire Economie: dé jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Dit jaar van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren. Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie.

Bekijk wat MVO Nederland doet op dit thema