Ga naar mvonederland.nl

Nieuwe Economie Index (NEx)

De duurzaamheid van de Nederlandse economie in één cijfer

Wat is de NEx?

16,5 procent van het Nederlands bedrijfsleven is duurzaam. Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index 2023 (NEx), het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan onze economie. We ontwikkelden deze index in 2020 omdat het onze missie is zo snel mogelijk de nieuwe, duurzame economie te bereiken.

Om dat voor elkaar te krijgen moet in het jaar 2025 minimaal twintig procent van de economie omgaan in die nieuwe economie. Dat punt vormt een kantelpunt: na die tijd verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg terug. Waarom in 2025? Veel officiële doelen hebben de blik gericht op 2030: de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord. Deze doelen zijn alleen haalbaar als we ruim voor die tijd een kantelpunt bereiken.

Lees verder voor meer over de NEx van 2023.

De 7 thema’s van de nieuwe economie

Om de transitie naar een nieuwe economie te bereiken moeten we ook weten wat dat eigenlijk is. Het belangrijkste is dat deze economie is gestoeld op meer dan financiële waarden alleen en past binnen de grenzen van de natuur en maatschappij. De zeven thema’s bepalen de agenda die duurzame ondernemers volgen richting die nieuwe economie. Check hier de thema’s en hun score voor 2023. Klik door voor meer over de score op dat thema en wat er op de agenda moet staan tot 2025 bij bedrijven én de overheid. Ook vind je er interviews met inspirerende ondernemers én concrete tips en stappenplannen om met het thema aan de slag te gaan.

NEx 2023: Nederlandse economie vertraagt in verduurzaming

18 januari 2023 - 16,5 procent van het Nederlands bedrijfsleven is duurzaam. Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index 2023 (NEx), het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van de Nederlandse economie. De index stijgt daarmee 1,1 procentpunt ten opzichte van 2022, wat de kleinste stijging is sinds de lancering van de eerste NEx in 2020. “De verduurzaming van onze economie gaat weliswaar vooruit, maar het tempo waarop dat gebeurt neemt elk jaar af. Als we zo doorgaan, komen de duurzame ambities van Nederland en de wereld echt in gevaar”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Lees het persbericht

Podcast: het verhaal van de NEx 2023

Wat betekent een NEx-score van 16,5 procent nu echt? Wat moet er gebeuren om het kantelpunt in 2025 te halen? We duiden de score in onze podcast met Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, en Suzanne Ekel, programmamanager menswaardige economie bij Goldschmeding Foundation.

Luister hier de laatste aflevering

Luister op spotify

Meer over de NEx

  1. Download het volledige onderzoeksrapport
  2. Download de samenvatting (in pdf) met de belangrijkste conclusies
  3. Neem voor pers- en mediavragen contact op met onze pr-adviseur Karin Jurgens via k.jurgens@mvonederland.nl en +31 (0)6 29 49 61 72.

Over MVO Nederland

MVO Nederland stuurt de transitie naar een duurzame economie met de grootste ondernemersbeweging van Europa. Die transitie vraagt om verandering van het huidige systeem. Het bedrijfsleven is als geen ander in staat om snel en goed in te spelen op veranderende omstandigheden. En dus geloven wij dat we samen met hen het snelste en de beste resultaten bereiken. MVO Nederland wil dat in 2025 minimaal twintig procent van de Nederlandse economie omgaat in de duurzame economie, die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de planeet en maatschappij. Alleen zo kunnen we het tij keren.

Ga naar mvonederland.nl